tiistai 2. joulukuuta 2014

Virkattu farkkumatto

Farkku on tosi ihana materiaali monenmoisissa käsitöissä. Tällä kertaa kyseessä on isolla koukulla farkkusuikaleista virkattu pyöreä matto. Tähän mattoon meni varmaankin n. 4-5 farkut (määrä riippuu tietysti myös käytettyjen farkkujen koosta).

Virkattu farkkumattoLeikkaa farkuista sivusaumat pois (niistä saa kieriteltyä ihania lasinalusia, joten kannattaa säästää!) ja kaikki muu ylimääräinen pois, niin että sinulle jää neljä lahjekappaletta. Voit joko ratkoa takataskut irti tai leikata ne pois (irtileikatuista takataskuista saa ommeltua käteviä vetoketjupussukoita). Leikka lahjekappaleen toinen reuna suurinpiirtein lankasuoraksi. Farkussa lankasuora on melko helposti nähtävissä kankaan oikealla puolella ja minä leikkaankin aina ihan silmämääräisesti tuon suoristuksen.
Leikkaa kappaleen toinen reuna lankasuoraksi

Kun kappaleen reuna on suoristettu, aloita leikkaamaan n. 1 cm leveää kaitaletta (ohuemmasta kankaasta voi leikata hieman leveämpää suikaletta kuin paksummasta). Kappaleen päissä tee alla olevan kuvan mukaisesti, että saat mahdollisimman pitkän yhtenäisen kaitaleen. Tee kaitaleista keriä.
Yhtenäisen kaitaleen leikkaaminen

Matto on virkattu numeron 10 koukulla kiinteillä silmukoilla. Mitään varsinaista ohjetta tähän ei ole, vaan tämä on tehty ihan vaan fiiliksellä :) osa kiinteistä silmukoista on tehty vain silmukan takareunaan ja osa taas ihan normaalisti, tämä tuo pintaan elävyyttä. Jotta matto pysyisi tasaisena, eikä lähtisi kupruilemaan, tulee tietysti tehdä lisäyksiä tasaisesti joka puolelle virkkausta työn edetessä. Lisäyksiä tehdään tekemällä kaksi kiinteää silmukkaa samaan silmukkaan. Jos työ meinaa vetäytyä "kuppimaiseksi", on lisäyksiä tehty liian vähän. Jos työn reuna lähtee aaltoilemaan, eikä asetu tasaisesti lattianmyötäisesti, on lisäyksiä tehty liikaa. Pienet aaltoilut ja kupruilut kyllä tasoittuvat kun matto laitetaan lattialle.


Farkun virkkaaminen


3 kommenttia :

 1. Onko Emmillä tai jollakulla muulla kokemusta, miten tällainen matto kestää toistuvia pesuja koneessa? Farkuthan kyllä kestää, mutta entäs tämmöisen leikkaamisen ja virkkaamisen myötä aikaansaatu lopputulos? Ja jos pesukokemuksia löytyy, niin millaisilla pesuohjelmilla? Itselläni olisi tarvetta kylppärin matolle ja farkkua riittäisi. Kylppärin matto ainakin meillä kaipaa tiheästi pesua, joten sen täytyisi olla pesunkestävä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota isoa mattoa olen pessyt vain käsin, mutta pienempää samalla tavalla tehtyä mattoa olen pessyt koneessa ja ainut ongelma on ollut kuteiden päiden irtoaminen. Eli kuteiden päät kannattaa ommella yhteen. Reunat ei minun kokemuksella suuremmin pääse rispaantumaan virkkuun keskeltä :)

   Poista
  2. Ok, selvä kiitos! Ehkä mun on opeteltava virkkaamaan, apua :D

   Poista

Kiitos viestistäsi!