keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Riisipiirakat

Nyt joudun kyllä tunnustamaan, että itse joulu tulla jolkottaa sitä tahtia, että en kyllä ehdi postata kaikista itse tehdyistä lahjoista ennen joulua. No mutta sehän tarkottaa vaan, että joulumieli jatkuu vielä tammikuussakin! Yritän kuitenkin aattoon mennessä saada semmosen kollaasipostauksen noista kaikista tehtyä :)

Nyt kuitenkin on kyseessä minun ehdoton jouluperinne eli riisipiirakat. Näitä on tehtävä joka joulu ja aina niitä mussutellessa tulee mieleen, että voishan näitä tehdä useamminkin (vähän sama homma mukkien kanssa vappuna), mutta eipä ole vielä joulua laajemmalle levinnyt tämä perinne meidän taloudessa. Nämä on varmaan aika kaukana oikeista karjalanpiirakoista ihan kaikilta osin, mutta maku on mainio (mutta ei kyllä pääse lähellekään äitin leivinuunissa paistamia piirakoita).

Urakkaa saa mukavasti kevennettyä, kun keittelee puuron valmiiksi edellisenä iltana ja tekee kuoret ja täytön sitten seuraavana päivänä. Puuron keitto ottaa noin tunnin ja piirakoiden valmistus sitten parisen tuntia. Pastakone on muuten oikein erinomainen väline kuorien kaulitsemiseen! Ja minun puuro-ohje on sitten reilu, että siitä riittää lautasellinen leipurillekin syödä. Ohje on melko lähelle Sunnuntain hienojen täysjyväruisjauhojen pussin kyljessä oleva. Postauksen lopusta ohjeen jälkeen löytyy kasa vaihekuvia.

Puuro:
7,5 dl    vettä
3,75 dl  puuroriisiä
1,5 l      maitoa
2 tl        suolaa

Lisää kiehuvaan veteen riisi. Anna kiehua noin 10 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maito ja keitä hiljalleen välillä sekoittaen 40-45 minuuttia. Mausta suolalla. Jäähdytä täyte. Ekana jouluna kun tein näitä, niin opin kantapään kautta, että puurokattila kannattaa laittaa kylmään vesihauteeseen kun puuro on valmis, muuten se palaa pohjaan vaikkei olisikaan enää levyllä. Puuron voi laittaa jäähtyneenä jääkaappiin odottamaan seuraavan päivän leivontaa.

Kuoritaikina:
2 dl     kylmää vettä
1 tl      suolaa
4 dl     hienoja täysjyväruisjauhoja
1,5 dl  vehnäjauhoja

Sekoita kylmään veteen jauhot ja suola, vaivaa tasaiseksi. Jauhoina voi käyttää myös pelkästään noita ruisjauhoja. Leivo taikinasta tanko ja jaa se puolittamistekniikalla (tanko aina keskeltä puoliksi) 32 kiekkoon. Peitä aina taikinapalat, jotka eivät ole työn alla, sillä taikina kuivuu helposti. Peittämiseen käy esim. kelmu tai muovikulho. Minä käsittelen taikinan aina kolmen satseissa, sillon odottavat palaset eivät kuivu, mutta ei kuitenkaan tarvitse ihan yksi kerrallaankaan tehdä.

Jauhota kakkaroiden leikkauspinnat ja litistä ne. Kaulitse joko perinteisesti pulikalla tai pastakoneella. Pastakoneita on erilaisia, mutta ainakaan minun pastakoneessa ei kannata ihan sillä ohuimmalla säädöllä enää vetää noita kuoria. Kun kakkaroista on saatu lettusia, pinoa ne johonkin muovin tai kulhon alle ja laita väliin reilusti vehnäjauhoja, muuten tarttuvat toisiinsa. Jatka kunnes n. kolmannes kakkaroista kaulittu ja aloita valmiiden lettusten täyttäminen. Minä teen täyttämisen kolmessa osassa, koska minun lettuset tarttuvat auttamatta toisiinsa, jos niitä pinoaa korkeammiksi pinoiksi. Jos uskoa löytyy ja lettuset eivät tartu, niin kaikki kakkarat voi kyllä kaulita ensin ja täyttää vasta sitten.

Jauhota pelti vehnäjauhoilla (leivinpaperi palaa, joten sitä ei kannata käyttää). Levitä lettuset pöydälle ja lusikoi niiden keskelle sopivasti puuroa (minä laitan aina liikaa ja sitten puuro tuppaa kiehumaan yli piirakoita paistettaessa, mutta eipä siitä mitään suurempaa haittaakaan ole). Minulla lettuset eivät todellakaan ole sievän soikeita ja muoto ei merkittävästi vaikuta lopputulokseen. Rypytykseen voitte etsiä ohjeita jostain muualta, sillä minulla on melko vapaa tyyli sen suhteen ja toisekseen itsekseen on hankala ottaa kuvia samaan aikaan :) Siirrä piirakat pellille ja jatka näitä vaiheita suurinpiirtein niille vaihein kun aloitat viimeisen kolmanneksen täyttämistä, siinä vaiheessa laita uuni lämpiämään 275 asteeseen ja täytä loput piirakat. Paista uunin keskitasolla n. 15 minuuttia kunnes piirakat ovat ottaneet mukavasti väriä.

Voitelu:
1 dl  vettä
50 g voita

Kuumenna kattilassa vesi ja voi. Jos piirakoiden pohjissa on paljon irtojauhoja, pyyhkäise enimpiä pois esim. pullasudilla. Uita piirakat kattilassa tai voitele ne seoksella sutimalla. Siirrä piirakat muovirasioihin ja peitä leivinpaperilla ja pyyhkeellä. Nauti kinkku- ja juustosiivun kera vihreää teetä hörppien!
Leivo taikinasta pitkä tanko.

Jaa tanko 32 osaan.

Jauhota kakkaroiden leikkauspinnat ja litistä ne.

Kasaa kaulitut taikinat pinoksi, laita väleihin reilusti vehnäjauhoa estämään tarttumista. Muista peittää taikinat kuivumisen estämiseksi.

Täytä taikinat puurolla ja rypytä, siirrä jauhotetulle pellille.

Paista piirakat uunissta 275 asteessa noin 15 minuuttia.

Kasta piirakat voi-vesiseoksessa tai sudi piirakat seoksella.

Valmiit piirakat leivinpaperin ja pyyhkeen alle pehmenemään.Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!