maanantai 24. elokuuta 2015

Puutarhaelämää ja siemenpussien askartelua

Tuli se kesä sieltä sitten viimein! Onpas ollut ihanaa kun aurinko on paistanut ja on ollut lämmintä. Se on parempi nyt nauttia, kun ennustusten mukaan loppuviikosta sitten onkin jo syksy :)

Chilisatokin on intoutunut lämmöstä ja ruvennut kypsymään. Tämä chilinkasvatus on kyllä ihan mystistä touhua, jokunen puska tekee hulluna satoa ja pari puskaa tekee kitsaasti ensimmäisiä kukkiaan (näitten satohaaveet on kyllä kuopattu). No jospa sitä vielä joskus pääsis perille näiden kavereiden sielunelämästä..

Siementen säilytys on ollut mulla kyllä yksi murheenkryyni, ovat millon missäkin kupposissa, kipposissa, talouspaperin välissä, suodatinpusseissa yms. Nyt päätin sitten korjata asian laidan ja taittelin ihan reilummasti tuommosia siemenpusseja. Oranssit on chileille ja paprikoille ja valkoiset on kaikelle muulle (huomaa, kumpia on enemmän :D). Oranssit on taiteltu Postisten kansilehdistä ja valkoisest toispuoleisesti käytetyistä papereista (laskuja sun muita). Erinomaiset suomenkieliset taitteluohjeet löytyy täältä: Puskantakaa: Siemenpussit.

Taiteltuja siemenpusseja jätepapereista ja postisen oransseista kansilehdistä.Caribbean antillais. Tämä on itse asiassa viime kesäisen kasvin pistokas ja satoa tulee ihan pipona :) Mystistä tässä on se, että siemenpussin kuvassa kypsät chilit on punasia ja nämä kyllä nahistuu ennen kun muuttaa väriään tuosta oranssista mihinkään..

Apache. Ei näytä livenä noin resuiselta :)

Fireflame. Tämä on ostettu taimena Tokmannilta, aina tulee sorruttua pariin ostotaimeenkin, vaikka joka paikka notkuisi omiakin! Kasvien tukeminen ämpärikasvatuksissa on kyllä yhtä tuskaa, en ole keksinyt mitään oikeasti toimivaa patenttiratkaisua.

Paprika Gourmet. Tämä kaveri tekee ihania pienehköjä oransseja paprikoita, ei harmillisesti vaan ole vielä saanut yhtään kypsäksi asti.

Tämä on kuivatuista maustechileistä otetusta siemenestä kasvatettu ja malliesimerkki siitä, kun latvominen ei toimi. Eli kun yritin latvoa tätä kaveria, niin se päättikin kasvattaa hulluna oksia jokaisesta saatavilla olevasta kasvupisteestä. No annoin kaverin sitten kasvaa niinkun tykkää ja mittaa on nyt reilu metri ja satoakin tulossa (kasvaa tuommosessa 5 l muoviruukussa).

Chilisatoa!

Kuukausimansikka on kyllä ihana, se kukkii ihan pakkasiin asti (tosin ei siinä vaiheessa enää luonnollisestikaan saa kypsiä marjoja aikaiseksi) ja tekee koko kesän superherkullisia pieniä mansikoita.

Mun pihamaalla kasvaa tasan yksi kukkalaji ja se on tässä, eli perenna Päivänsilmä. Laitoin sen viime kesänä, joten ei vielä hirmuista kukkamäärää tee, mutta sitäkin ihanampia ovat!

3 kommenttia :

 1. Kiitos vinkistä. Tuo siemenpussi pitää napata muistiin.

  VastaaPoista
 2. Ihania chilejä! Mie ootan että ihan ensimmäinen oma sato kypsyis...pari punaista on jo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, minä sain muistaakseni ihka ensimmäisellä chilinkasvatusyritykselläni yhden n. sentin mittaisen minichilin :) Chilinkasvatus on kyllä todella koukuttavaa puuhaa!

   Poista

Kiitos viestistäsi!