tiistai 18. marraskuuta 2014

Virkatut puuvillalankakorit

Minä oon kyllä ihan totaalisen hullaantunut näihin puuvillalangasta virkattuihin koreihin! Ohje on alunperin jostain käsityölehdestä, mutta mulla on jonkin sortin vakavanpuoleinen auktoriteettiongelma ohjeiden suhteen (toisinsanoen en koskaan tee mitään täysin ohjeiden mukaan) :D. Mitä naftimmalla koukulla virkkaat, sitä napakampi on lopputulos.

Valmiita korejaPohja
Virkkaa 4 kjs ja sulje ne 1 ps:lla renkaaksi. Tee 2 kjs ja 7 pp (puolipylväs) renkaaseen, tee 2 pp ketjusilmukouden päälle ja sen jälkeen 2 pp jokaisen seitsemän puolipylvään päälle. Tee sitten 1 pp, seuraavaan 2pp, sitten 1 pp, 2 pp jne. kierroksen ympäri. Jatkossa tee lisäys aina samassa kohdin (eli mihin teit äsken sen 2 pp). Pohjaa virkataan siis spiraalina eikä jokaista kerrosta päätetä piilosilmukalla ja seuraavaa aloiteta ketjusilmukoilla (toki näinkin voi tehdä).

Olen huomannut, että erityisesti paksummilla langoilla tuo lisäysten määrä ei aina riitä, joten jos työ alkaa kupristua, tee ylimääräisiä lisäyksiä tarpeen mukaan. Pääasia on, että lisäykset tulevat tasaisesti pohjan kaikille reunoilla, että muoto pysyy pyöreänä. Kun pohja on haluamasi kokoinen tee seuraavasti: 1 ks, 1 ks, ps, ps, ps, jotta pohjan muoto olisi pyöreämpi reunojen virkkausta varten.

Pohjan virkkaaminen

Reunat
Virkkaa kierros kiinteitä silmukoita ottaen aina edellisen kerroksen silmukasta vain takareuna (katso kuva). Tällä tavalla korin reunat kääntyvät luonnostaan ylöspäin. Kun olet tehnyt yhden kierroksen kiinteitä silmukoita jatka tekemellä joka toinen silmukka kiinteänä silmukkana ja joka toinen silmukan takareunaan virkattuna pylväänä. Seuraavalla kierroksella kiinteän silmukan on tarkoitus osua pylvään päälle ja pylvään kiinteän silmukan päälle. Jos silmukoiden määrä ei ollut sopiva, vaan seuraava kierros lähtee menemään samalla tavalla kuin edellinen, lisää tai poista yksi silmukka kierroksen vaihtumiskohdassa. Tätäkin siis virkataan spiraalina, eikä kerroksia päätetä.

Silmukan takareunaan virkkaaminen
Kääntyvä reunus
Kun korin reuna on mieluisen korkuinen, virkataan käännettävä reunus. Tee taas pari piilosilmukkaa, että kierroksen päättymiskohta ei ole niin selkeä. Virkkaa sitten kiinteitä silmukoita ottaen vain silmukan etureunan (reunus taittuu nätimmin näin), tee kierros näin ja jatka normaalisti kiinteitä silmukoita spiraalina kunnes reunus on mielestäsi hyvän kokoinen. Reunuksen voi lopettaa siihen tai reunaan voi tehdä vielä yhden kierroksen rapuvirkkausta (virkkaa kiinteitä silmukoita vasemmalta oikealle). Minä vielä kaiken hyvän lisäksi käänsin työn ympäri eli virkkasin rapukerroksen työn nurjalle puolelle (joka on siis reunuksen näkyvä puoli).

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!