perjantai 12. syyskuuta 2014

Tuoretta leipää!

Leivon suurinpiirtein kerran viikossa ison satsin vaaleata leipää ja pistän osan pakkaseen. Tämä resepti on saanut alkunsa Paul Hollywoodilta, mutta eipä tällä nykyisellä versiolla ole paljonkaan tekemistä alkuperäisen ohjeen kanssa :) Tämä ei kyllä ole hätäisen leipurin leipä, mutta ei kuitenkaan vaadi päiväkausien kohotteluakaan. Valmistusaika kokonaisuudessaan on nelisen tuntia.

Uunituoretta omaa leipää!Vaalea sekaleipä (4 pientä tai 2 isoa leipää)

1 kg          vehnäjauhoja (minulla oli 900g vehnäjauhoja ja 100g grahamjauhoja)
650 ml      vettä
50 g          tuorehiivaa
20 g          suolaa
1/4 dl        öljyä
(auringonkukan tms. siemeniä)

Mittaa ensin vesi (normaalia hanavetta, ei lämmitetä) ja laita hiiva liukenemaan pieneen määrään vettä johonkin pienempään astiaan. Mittaa sitten jauhot (ja siemenet) yleiskoneen kulhoon, tarkista että hiiva on liuennut vesitilkkaan (tätä voi auttaa sekoittelemalla vaikka lusikalla). Laita yleiskone päälle ja kaada hiivavesi jauhojen joukkoon, lisää sitten suola ja loput vedet, sekä öljy. Anna koneen käydä hyvä tovi (10-20 min). Jos teet taikinan käsin, vaivaa sitä voimalla ainakin 20 minuuttia, että saat kunnon sitkon!

Öljyä nostatusastia (ohjeenmukaiselle määrälle hyvä astia on 10 l muoviämpäri) ja kippaa taikina sinne, peitä liinalla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan n. 2 tunniksi.

Kaada puolet kohonneesta taikinasta leivonta-alustalle ja vaivaa hartaudella ilmat pois. Leivo halutunlaiseen muotoon, minulla kuvassa yksi pieni leipänen ja muutama solmusämpylä. Toista taikinan toisen puolikkaan kanssa. Anna leipien kohota huoneenlämmössä liinan alla n. 1 tunti.

Kuumenna uuni 200/225 asteeseen, tee leipien pintaan viillot ja ripottele hieman vehnäjauhoja päälle. Paista leipien koosta riippuen 15-30 minuuttia, leipä on kypsä kun sen pohjaa kopauttaa ja ääni on ontto. Jäähdytä ritilällä.

Nämä seuraavat ohjeet pätee kiertoilmauuniin, en tiedä toimivatko vinkit tavallisessa uunissa: aseta ennen uunin lämmitystä alimmalle tasolle esim. korkeareunainen pelti ja ennen leipien lisäämista uuniin laita tuolle pellille reilu puoli litraa vetta. Lykkää leivät uuniin ja käytä siis kiertoilmatoimintoa. Tämä tekee leipiin ihanan rapsakan kuoren!

Taikinaa voi ihan hyvin tehdä myös puolikkaan annoksen, jos ei ole tarvetta isommalle määrälle leipää.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!