lauantai 20. syyskuuta 2014

Helppo kassi vanhoista farkuista

Ostin Fidalta jätesäkillisen rikkinäisiä farkkuja, joten nyt passaa puuhata farkuista monenmoista! Työn alla onkin virkattu farkkumatto (joka tosin alkaa olla jo valmis, joten siitä lisää piakkoin) ja tämmösen kassin tekaisin yksistä housuista. Tämä oli niin kiva tehdä, että ajattelin jo tehdä toisenkin ja laittaa siihen vetoketjukiinnityksen.

Valmis laukku!Tarvikkeet:
* Vanhat farkut
* Puuvillakangasta vuoriksi (vanha lakana, verho, tyynyliina, paita tms.)
* Olkahihnoiksi kaksi farkkujen vyötärönauhaa (tai olkaimet voi myös ommella lahkeiden ylijäämäkankaasta)
* Vanha vyö, huivi, kravatti tai suikale kangasta koristeeksi vyölenkkeihin pujotettavaksi


Farkkujen leikkaaminen
Leikkaa farkuista ensin lahkeet pois suurinpiirtein niiltä kohdin minkä kokoisen laukun haluat. Leikkaa paksu haarasauma pois.


Sivujen ompeleminen
Käännä laukkukappale nurin ja sivuttain (sivusaumat vastakkain, kuvan keskellä). Ompele molempiin reunoihin "suorat" saumat niin että laukkukappaleesta tulee suurin piirtein suora (punaiset viivat kuvassa). Leikkaa ylimääräiset pois, mutta jätä kuitenkin n. 1 cm ylimääräistä kangasta, että sauma ei lähde ratkeamaan. Silitä saumat auki leikkaamisen jälkeen.


Pohjan ompeleminen

Asettele kappale normaalisti etupuoli päällepäin. Huomaa, että farkkujen takakappale on usein korkeampi kuin etukappale, joten niitä ei kannata asetella vastakkain vaan antaa asettua "normaaliin" asentoonsa. Huomaa myös, että farkkujen sivusaumat eivät ole laukun sivusaumat. Ompele pohjaan suora sauma ja leikkaa mahdolliset ylimääräiset kankaat pois (jätä kuitenkin n. 1cm kangasta). Silitä sauma auki.


Vuorikankaan leikkaaminen
Asettele valitsemasi vuorikangas kaksinkerroin työpöydälle ja laukkukappale sen päälle. Leikkaa vuorista laukun muotoja mukaille palaset reiluilla saumavaroilla (vuori on helpompi asetella paikalleen jos se on hieman liian suuri kuin hieman liian pieni). Voit tietenkin myös mitata vuorin koon tarkkaan, mutta ihan hyvin se onnistuu ilman mittailujakin! Minulla vuorikankaassa on taite alareunassa, joten siinä suunnassa ei ole saumavaroja, mutta jos se ei ole taitteella, tulee sinnekin jättää saumavarat. Ompele vuorikankaan sivusaumat ja pohja.


Leveyttä pohjaan
Laukusta saadaan tilavampi, kun pohjaan ommellaan pienet "levikkeet". Ota laukun alanurkasta kiinni ja asettele se pohjasauma päälle päin (kuvassa näkyvä sauma on siis pohjasauma). Katso, että sauma on suorassa sivuun nähden ja mittanauhan kanssa etsi kohta, jossa sauman molemmille puolille jää yhtä paljon tilaa (minulla 3,5 cm + 3,5 cm), piirrä kankaaseen viiva siihen kohti ja laita nuppineuloilla kiinni. Tee toiselle kulmalle sama ja ompele viivojen kohdalta. Ylimääräiset kolmiot voi ompelun jälkeen leikata pois tai jättää. Ompele myös vuorikankaaseen samanmittaiset saumat kuin päälliseen. Käännä laukku oikein päin.


Olkahihnojen kiinnittäminen
Jos ompelet olkahihnat lahkeesta tai jostain muusta kankaasta, tee se nyt. Jos käytät farkkujen vyötärönauhoja olkahihnoina, ole varovainen ommellessasi paksuja kohtia. Huomaa, että jos farkkujen takakappale on korkeampi kuin etukappale (näkyy ylemmässä kuvassa), tulee etukappaleeseen tulevan olkahihnan olla hieman pidempi kuin takakappaleeseen tuleva. Hihnat kannattaa laittaa nuppineuloilla paikalleen ja mallailla pituus mieleiseksi. Hihnat kannattaa kiinnittää laukkukappaleen vyötärökaitaleen kohdalle hydyntäen olemassa olevia saumoja. Sopivalla lankavalinnalla ommel jää lähes näkymättömäksi (alempi kuva).


Vuorin ompelu

Asettele vuori laukun sisälle oikein päin ja asettele vuorin sivusaumat laukun sivujen keskikohtiin. Lähde kiinnittämään vuoria nuppineuloilla paikalleen. Jos vuori onkin hiukan isompi kuin laukku, tee muutama pieni laskos esim. sivusaumojen tuntumaan, että saat vuorin asettumaan nätisti paikalleen. Vuori kannattaa ommella käsin, sillä tavalla ulkopuolelle ei tule ylimääräisiä saumoja ja vältytään erittäin paksujen kohtien ompelulta koneella. Kun vuori on paikallaan, silitä sauman päältä, jotta vuori asettuu mukavasti paikalleen.

Lopuksi pujota vyölenkeistä haluamasi koristus. Kivasta kankaasta se saa myös helposti ommeltua! 

Kyselkää ihmeessä, jos on jotain epäselvää :) Tämä ohjeistus olettaa, että ompelemisen perusjutut on tekijöillä hallussa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!