sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Kirjasta hauska salalokero

Lupailin viime viikolla jatkoa tälle kirjaprojektille (eli edellinen postaus kirjan päällystämisestä kankaalla löytyy TÄÄLTÄ) ja tässäpä tulee! Eli tämä supersalainen ja huisin hauska salalokero kirjan sisällä on ollut minulla haaveena tehdä jo ties kuinka kauan ja nyt se sit tuli tehtyä. Homma on melko monivaiheinen ja työläähkö, mutta ei mitenkään erityisen vaikea.

Ilman tarkempaa tarkastelua kirjasta ei näe päälle päin, että sen sisältä löytyy aarteita :)

Salalokeroa varten kirjaa ei tarvitse päällystää kankaalla, vaan ihan kirjan omat kannet käy, itse vaan en tykännyt kirjan alkuperäisistä kansista, joten siksi näin! Projekti alkaa siitä, että kirjan kannet (ja alkupäästä haluttu määrä sivuja) suojataan muovilla, itse teippasin hedelmäpussit kansien suojaksi, mutta kelmukin passaa kyllä hommaan.

Kun kannet on suojattu hyvin, levitä siveltimellä askarteluliimaa kauttaaltaan kirjan reunoille, Harmi ettei tästä tullut kuvaa, mutta siis kirjan ollessa kiinni liimataan sivut yhteen reunoistaan. Levitä liimaa reilusti ja jätä kirja kuivumaan painon alle. Liimauksen voi kuivumisen jälkeen vielä toistaa, jos näyttää tarpeelliselta.Kun liimaukset on kuivuneet, päästään itse leikkausvaiheeseen. Piirrä viivottimen avulla leikkausta varten viivat. Jätin reunaan noin 2 cm matkaa ja se tuntui olevan ihan hyvä väli.Sitten eikun lähdetään leikkaamaan, alkuun käytin tuommosta askarteluveistä, mutta loppua kohti oli pakko siirtyä järeämpiin työkaluihin (eli katkoteräveitsiin). Kun olin leikannut noin 2/3 osaa matkasta, siirryin leikkaamaan loppupuolesta vastaan. Jos leikkaat koko matkan samasta suunnasta, muista lopuksi laittaa jotain kannen ja lehtien väliin suojaamaan kantta viilloilta.


Huh, sainpas aukon aikaiseksi!

Leikkuujälki on kaikkea muuta kuin tasaista, mutta eipä se lopputulokseen vaikuta!
 Kun aukko on valmis kannattaa irtohaivenet ja pölyt ottaa imurilla ennen liiman levitystä. Lokeron sisäseinät liimataan samalla tapaa kuin kirjan ulkosyrjäkin, eli sivelemällä reilusti liimaa leikkuupinnoille ja jättämällä lopuksi kirjan taas kuivumaan painon alle. Jos ulkosyrjän liimaus rakoili leikkuun aikana, voi sinnekin lisätä tässä vaiheessa liimaa.Jos lokeron ensimmäinen sivu kärsi leikkauksen aikana pahoin tai esim lyijykynäjälkiä jäi ikävästi näkyviin, voit leikata ja liimata yhden alkupään irrallisista sivuista siistimään lopputulosta. Ja ihan lopuksi vielä poista muovit kansista ja liimaa lokero kiinni kirjan takakanteen.Lisäsin viimeistelyksi vielä tuollaiset metalliset kulmasuojat kirjan kulmiin (kulmasuojat TÄÄLTÄ). Päällepäin kirjasta ei erota että sisällä on salalokero,

Nyt pitää enää keksiä, että mitä noista irtileikatuista sivuista saisi tehtyä :D Joulunaikaan tein pieniä koristekuusia kirjan sivuista, mutta ne ei oikein istu tähän vuodenaikaan, joten jotain muuta lienee keksittävä!

1 kommentti :

  1. Pitääkö toi liima levittää muihin sivuihin jotka jää tuohon keskelle kun kannet suojataan?

    VastaaPoista

Kiitos viestistäsi!