torstai 23. heinäkuuta 2015

Virkattu lököpaita

Minä en tapaa tehdä vaatteita, varsinkaan virkkaamalla tai neulomalla, sillä ne ei tunnu ikinä onnistuvan niinkuin mallikuvissa ja ohjeissa. Vika ei varmaankaan sinänsä ole taidoissa, vaan ehkä enemmänkin materiaaleissa, sillä ohjeiden suosituslangat on tupanneet olemaan jotain ihan mystisiä merkkejä, joita ei peruskaupoista (lue: marketeista) ole löytynyt (ilokseni tosin olen viimeaikoina löytänyt netin lankakauppojen ihmeelliseen maailmaan).

No, jokatapauksessa, bongasin Vyyhti.fi lankakaupasta ilmaiset toimituskulut heinäkuun loppuun asti (eli voimassa vielä!). Ilmaiset toimituskulut on kyllä ehdottomasti minulle lähes ohittamaton tarjous ja päädyinkin sitten hankkimaan kaikenkaikkiaan 30 kerää puuvillalankaa! Näistä 16 oli tummanharmaata, joista tarkoitus oli tehdä tämäntyylinen pusero: Klik. Ohje on aika suurpiirteinen, joten melkoista soveltamistahan se oli, mutta tämmönen siitä sitten tuli:
Kirjoittelen tähän alle jonkinmoisia ohjeita paidan tekemiseen, mutta nämä ohjeet sitten pätevät vain samalla langalla tehtyyn samankokoiseen paitaan (tämän koko on n. 34/36). Mutta eipä tuo soveltaminen nyt mitenkään mahdotonta ole, joten varmasti kaikki vähänkin kokeneemmat virkkaajat pystyvät tekemään ihan minkä kokoisen tahansa.

Lanka: Drops <3 You #5
Väri: 111
Menekki: 560 g
Koko: 34/36

En tosiaan niin hirveästi ole tupannut vaatteita tekemään, joten en tiedä onko tämä ihan tavallista, mutta purin aloitetun työn vartalokappaleen kanssa kolme kertaa ja hihankin kahdesti, ennenkuin sain kaiken natsaamaan :) No, mutta eipä tällä mitään deadlinea ollutkaan, joten samapa kai tuo oli virkkailla.

Alkuperäinen paita oli selvästikin virkattu ohuemmasta langasta, sillä "salmiakkiruutuja" näkyi olevan huomattavasti enemmän kuin minun työhöni loppujen lopuksi tuli. Tuolta linkin takaa löytyy kaavio tuon peruskuvion virkkaukseen, joten ei siitä sen tarkemmin. Ideana kuitenkin on aina ensin virkata kierros ketjusilmukkaketjuja ja seuraavalla kierroksella pylväitä niihin silmukkaketjuihin.

Työ on virkattu ympyränä kainaloihin asti (punainen nuoli), josta lähtien etu- ja takakappale on sitten virkattu erikseen. Takakappale on yhden "salmiakkirivin" korkeampi kuin etukappale (etukappale loppuu sinisen nuolen kohdalle).

Aloitin työn virkkaamalla 150 ketjusilmukkaa ja yhdistämällä ne isoksi renkaaksi virkkaamalla piilosilmukan ensimmäiseen ketjusilmukkaan. Ensimmäisellä kierroksella on 10 ketjusilmukkakaarta, eli yhden kuvion kokonaisleveys on 15 kjs. Kuvio koostuu kahden kiinteän silmukan välissä olevasta kolmesta ketjusilmukasta ja isommasta 13 ketjusilmukan ketjusta (katso kaavio). Siitä jatkoin kainaloihin asti kaavion mukaisesti kuitenkin tehden työtä ympäri ja siirtyen aina seuraavan kerroksen alkuun piilosilmukoilla (kaavion mukaan tehdään ilmeisesti etu- ja takakappale erikseen).

Kainaloiden kohdalla jatkoin etu- ja takakappaleiden tekemiseen erikseen. Tein ensin molemmista yhtä korkeat, mutta silloin kainalo jäi aivan liian tiukaksi, joten jatkoin takakappaletta vielä yhden salmiakkikerroksen pitemmälle. Kuvassa punaisen nuolen kohdalla on kainalo ja kappaleet eroavat toisistaan ja sinisen nuolen kohdalla etukappale loppuu.

Hiha on muuten pitkä. Hiha levenee olkapäätä kohti lisäämällä ketjusilmukkaketjuihin vähitellen lisää silmukoita.
Hihat tuottivatkin sitten jonkin verran päänvaivaa, kun salmiakkikuvioita ei oikein voinut lennosta lähteä lisäämään, mutta pakkohan hihan on leventyä olkapäätä kohti (juu, testasin tämänkin totuuden :D). Lopulta toteutein leventämisen niin, että alussa tein ketjusilmukkaketjuihin vain kahdeksan silmukkaa (oletus on siis 13) ja siitä vähitellen muutaman kerroksen välein lisäsin yhdellä. Kun pääsin 11 silmukkaan (vaaleanpunainen silmukkamerkki kuvassa), aloin lisätä yhden silmukan per kierros, ja lopulta viimeisessä kierroksessa silmukkaketjuissa on 16 silmukkaa. Kun silmukkaketjussa oli 14 silmukkaa, lisäsin myös pylväiden määrää niin että ketjuun tuli yhteensä 14 pylvästä (12 sijaan) ja kun silmukoita oli 15 ja 16, niin pylväitä tuli 16. Hihoista tuli kyllä ihan järjettömän pitkät, joten suosittelen tekemään vähn lyhyemmät :)


Kaula-aukko on tehty tarkoituksella tuolleen toispuoleiseksi kiinnittämällä toiselta olkapäältä etu- ja takakappale yhteen kahdesta kohtaa ja toiselta olkapäältä vain yhdellä.


Hihojen kiinnittäminen vartalokappaleeseen oli himpun kinkkistä, koska takakappale on korkeampi kuin etukappale ja salmiakkikuvioita oli eri verran hihassa ja kädenaukossa, mutta kyllä se siihen pienellä sommittelulla asettui. Ja hihoista tuli kyllä ihan järkyttävän pitkät, kun tämä ruutukuvio vielä venyy ihan hirmuisesti, saattaa olla että pitää kehitellä noihin jotain kiristyssysteemiä :)


Kaula-aukko, helma ja hihansuut on viimeistelty virkkaamalla kerros kiinteitä silmukoita ja sen päälle kerros vuorotellen kiinteää silmukkaa ja pylvästä (pylväs virkattu vain silmukan takareunaan).

4 kommenttia :

 1. Tyylikäs ja taitavasti olet toteuttanut.

  VastaaPoista
 2. Kiitos tästä ohjeesta taidan vimein saada suosikki paitani ahkeraan käyttöön. Olen kyseisen paidan tehnyt n. pari vuotta sitten, mutta vaikka ihana onkin on jäänyt vähälle käytöllä sillä kaula-aukkoa en ole saanut mieleiseksi vaikka oon monesti purkanu ja koettanu muokata paremmaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana juttu, jos näistä mun sepustuksista on välistä iloa muillekin :)

   Poista

Kiitos viestistäsi!