perjantai 24. huhtikuuta 2015

Rento jättikassi kesäksi

Voi että minä rakastan laukkuja ja kasseja ihan mahottomasti! Ja kaikkein kivointa on suunnitella ja ommella ne itse, mistä syystä kasseja ja laukkuja alkaakin pikkuhiljaa löytyä vähän joka tarpeeseen. Päällys tässä kassissa on farkkua ja vuori on tehty anopin kätköistä kaivetuista vanhoista työpaidoista.

Tässä laukussa on muuten uutta ainoastaan ompeluun käytetty lanka! Aika hyvä saavutus, eikö vaan?


Tästä tuli kyllä ehdottomasti yksi suosikkilaukuistani!
Tässä vähän mittoja, jos joku haluaa piirtää samantyylistä kassia.
Isompi osa leikataan kahtena kappaleena (etu- ja takakappale), pienempi on pohjan/sivujen kaava ja leikataan taitteelta (tai alareunaan ommellaan sauma). Tuo pohjakappale ja laukkukappale kannattaa kohdistaa pohjan keskikohdalta, koska pohjakappale tuli himpun yli laukkukappaleesta. Olkahihnalle ei ole kaavaa, minulla se on ihan vaan suora kappale ja valmiin hihnan leveys on n. 5 cm.


Vinkkejä vuorin ompeluun
Tässä ohjetta minun suosikkitapaan laittaa kasseihin, pusseihin, laukkuihuin sun muihin vuori. Tämä toimii kaikissa "avosuisissa" kasseissa (en ainakaan ole koskaan kokeillut soveltaa vetoketjun kanssa). Tällä tekniikalla ompelin myös hoitolaukun vuorin, joten olkahihnat, läpät sun muut ei haittaa yhtään.

Ompele kassin päälliosa normaalisti ja vuorikin muuten normaalisti, mutta jätä sen pohjaan kääntöaukko, josta koko kassin on siis tarkoitus kääntyä ympäri. Jos valmiiseen kassiin tulee olkahihnaa tms. niin asettele päällepäin jäävät osat yllä olevan kuvan mukaisesti laukun päällipuolen kanssa oikeat puolet vastakkain.


Vuorin paikalleen asettaminen.
Vedä vuori laukun päällipuolen päälle oikeat puolet vastakkain. Eli yllä olevassa kuvassa päällimmäisenä näkyy vuorin nurja puoli. Kiinnitä yläreuna kuvan mukaisesti, ole tarkkana olkahihnojen yms. kanssa, jotka siis jäävät noiden kahden kangaskerroksen väliin. Ompele koko kassin ympäri ja silitä sauma auki.


Laukun kääntäminen oikein päin.
 Vedä päällipuoli kääntöaukon läpi, käännä lopuksi myös vuori ja työnnä se paikalleen laukun sisäpuolelle.


Viimeistelyä vaille valmis vuori.
Asettele vuori ja päällikangas siististi kohdilleen ja kiinnitä nuppineuloilla tai silitä hyvin. Ompele yläreunan ympäri melko läheltä reunaa (esim. paininjalan verran reunasta). Ompele vuorin kääntöaukko käsin umpeen ja kassi on näin siististi ja näppärästi vuoritettu!


Olkahihnan isot metallilenkit purin kirpparilta löytyneestä 1 €:n laukusta.

Kiinnitykseen on käytetty vyötärökaitaleen päätä (sitä päätä siis, jossa on napinläpi), laukun puolelle kiinnitin aikanaan farkkujen mukana tulleen ja käyttämättä jääneen varanapin.

Vuori on siis anopilta saaduista vanhoista työpaidoista ja sisätaskuiksi on hyödynnetty toisesta paidasta taskut.

5 kommenttia :

Kiitos viestistäsi!