keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Kerrosvati posliinilautasista

Tykkään kierrellä kierrätyskeskuksissa ja jos jotain, niin parittomia lautasia niissä yleensä on pilvin pimein (ja hinnatkin on enemmän kuin kohtuulliset). Koko tuo alempana olevassa kuvassa näkyvä lautas- ja vuokakokoelma maksoi n. 6 € (pinossa on myös varakappaleita, joita en lopulta edes käyttänyt). Pitkään olen halunnut tehdä eriparilautasista kerrosvadin ja kun sain käsiini Evena.fi -verkkokaupasta tuollaisen kerrosvadin tekosetin, niin pääsin kokeilemaan. Setit löytyvät täältä: Tee-se-itse kerrosvati!

Soveltuvaa poranterää minulla ei ollut, mutta se löytyi Tokmannilta (6 mm kaakeli-/lasiporanterä). Yhden lautasen onnistuin rikkomaan, joten kannattaakin olla erityisen varovainen siinä vaiheessa kun reikä on ihan viittä vaille valmis. Lautaset ovat myös melkoisen tiukkaa tavaraa, joten poraukseen kannattaa varata aikaa ja jakaa homma vaikka useammalle päivälle.


Viimeiset tomaatit kerätty sisälle kypsymään!


Myös vanhoista piirakkavuoista saa hauskan vadin.
Kuva tarvikkeista, poranterä on kooltaan 6 mm. Lisäksi on hyvä olla joku puupalikka porauksen alla, ettei vahingossa poraa lattiaan tai pöytään.

Lautasten keskikohta kannattaa merkata maalarinteippipalaseen, poraus on sitten helppo alottaa teipin päältä. Posliinilautasille sopiva porantera on kaakelille ja lasille tarkoitettu.

Porauksen voi aloittaa maalarinteipin päältä, teipin voi irrottaa kun lautaseen on syntynyt reiän alku. Porauksen kanssa ei kannata pitää kiirettää, terä kuumuu työskennellessä ja jos sen antaa välillä jäähtyä, niin se on pitkäikäisempi.

Lautaset reikineen ja kerrosvadin tekoo tarkoitettu tarvikesetti.

Alimman lautasen alapuolelle tulee pakkauksessa oleva pultti ja metallinen aluslaatta.

Pultin pää pujotetaan lautasen reiästä läpi ja päälle laitetaan muovinen aluslaatta.

Kerrosvadin välikappale kieritetään kiinni pulttiin (alapuolella apuna voi käyttää ristipääruuvimeisseliä). Välikappaleen päälle laitetaan muovinen aluslaatta.

Toinen lautanen pujotetaan välikappaleen päälle ja laitetaan taas muovinen aluslevy.

Välikappale ja muovinen aluslevy paikoilleen.

Kolmas lautanen laitetaan samoin kuin toinenkin.

Lopuksi kieritetään paikalleen yläkappale.

Toista välikappaletta ei ole pakko käyttää, joten vadista saa myös kaksikerroksisen!

1 kommentti :

Kiitos viestistäsi!